(Voor)lezen

Voorlezen en samen lezen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook super belangrijk voor de leesvaardigheid en de schoolprestaties van je kind. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ouders de grootste invloed hebben op de leesopvoeding van een kind. Het moment dus om van voorlezen en samen lezen met je kind een gewoonte te maken.

Op deze pagina zetten we nog even de vele voordelen van voorlezen op een rijtje: waarom is voorlezen zo belangrijk? Daarnaast geven we je praktische tips om zelf thuis voor te lezen. 

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Kinderen kunnen echt genieten van een voorleesmoment. Voorlezen is niet alleen een fijn moment dat je met je kind deelt, het heeft ook heel wat voordelen voor je kind. We sommen de belangrijkste voordelen op.

  • Voorlezen vergroot de fantasie en de nieuwsgierigheid van je kind, belangrijk om te leren. Het leert nieuwe dingen kennen of herkent zichzelf in de verhalen.
  • Voorlezen brengt een moment van rust en ontspanning voor je kind. 
  • Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen.
  • Door voor te lezen leren kinderen hoe je een juiste zin bouwt. Het helpt hen bij het opbouwen van taalbegrip en taalgevoel.
  • Voorlezen verhoogt de concentratie. Als je voorleest, wil het kind alles horen wat je zegt. Door goed te luisteren leert je kind zich concentreren. Dit helpt je kind in zijn leerproces.
  • Voorlezen vergemakkelijkt het leren lezen en het begrijpend lezen. Kinderen die vertrouwd zijn met boeken, zijn in het eerste leerjaar enthousiast om zelf te leren lezen en schrijven.
  • Voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind. Door de aandacht die je kind tijdens het voorlezen krijgt, vergroot zijn zelfvertrouwen.

Alle kinderen profiteren in dezelfde mate van voorlezen. Het maakt niet uit of je als ouder gestudeerd hebt of niet. Bovendien maakt het ook niet uit in welke taal je voorleest. Het allerbelangrijkste is dat je voorleest!

Het effect van veel voorlezen op het leren van je kind werkt door tot op het einde van de basisschool

Boeken zoeken om voor te lezen of samen te lezen?

Je wil graag voorlezen of samen met je kind lezen, maar je hebt geen idee welk boek jullie moeten kiezen? Op de website van de boekenzoeker kan je zeer gemakkelijk volgens thema, leeftijd, dikte, ... boeken kiezen. Een boek gevonden? Vraag in je plaatselijke bib of ze het boek hebben.

Wanneer lees je voor?

Hoe vroeger je met voorlezen begint, hoe beter voor je kind. Voor baby’s kan je prentenboeken gebruiken met herkenbare voorwerpen die je aanwijst en benoemt. Peuters houden van prentenboeken waarbij je verhaaltjes vertelt. Vanaf 5 jaar luistert een kind graag naar langere verhalen. Ook als je kind leert lezen of al zelf kan lezen blijft voorlezen belangrijk.

Ook hoe meer je voorleest, hoe beter. Voorlezen gebeurt het vaakst net voor het slapengaan, maar je kan op elk moment van de dag voorlezen. Belangrijk is wel dat je voor een moment van rust zorgt, in een rustige omgeving. Zo kan je kind het meest genieten van het voorleesmoment.

Hoe lees je voor? Een aantal tips

Voor we een aantal voorleestips met je delen is het belangrijk om te weten dat iedereen kan voorlezen

  1. Kies een goed boek, dat zowel jij als je kind leuk en interessant vinden. Op de website van Boekenzoeker of in de plaatselijke bibliotheek vind je zeker fijne boeken.
  2. Neem je tijd. Kies een gemakkelijke en rustige plaats om voor te lezen.
  3. Bekijk samen de kaft van het boek. Stel je kind vragen: waarover zou het boek gaan?
  4. Bij een prentenboek kan je kind vragen om te beschrijven wat het ziet.
  5. Ga in op vragen van je kind. Samen over het boek praten is even belangrijk als het voorlezen zelf.
  6. Laat je kind voorspellen hoe het verhaal verder gaat. 
  7. Besteed aandacht aan moeilijke woorden. Vraag aan je kind of ze deze woorden kennen. Leg deze woorden uit.
  8. Maak het levendig door gebaren en verschillende stemmen te gebruiken.
  9. Lees een boek opnieuw, je kind ontdekt telkens nieuwe dingen. Zo herhaal je ook nieuwe en moeilijke woorden.
  10. Geniet van het voorleesmoment.