Spelend leren

Spelen is voor de algemene ontwikkeling van kinderen heel erg belangrijk. Zo leren kinderen door te spelen een heleboel vaardigheden, die tijdens het leren goed van pas komen. Spelen is zo belangrijk dat het als specifiek kinderrecht opgenomen is door de Verenigde Naties.

Wat is spelen?

Het is niet gemakkelijk om het begrip ‘spelen’ te omschrijven. Spelen is plezierig en ongedwongen: kinderen spelen omdat ze het graag doen. Terwijl een kind speelt, bepaalt het zelf wat het doet. Er zijn geen opgelegde regels. Het kind kiest de regels zelf en kan die ook tijdens het spelen veranderen. Spelen heeft een eigen realiteit: kinderen kunnen tijdens het spelen doen alsof. 

Als ouder is het belangrijk dat je je kind ondersteunt tijdens het spelen. Dat kan je door je kind ruimte te geven tijdens het spelen en mee te gaan in zijn fantasiewereld. Bovendien voelt een kind zich veiliger tijdens het spelen als jij in de buurt blijft.

Wat zijn de voordelen van spelen?

Spelen heeft een heleboel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. We zetten hier een aantal voordelen op een rijtje.

  • Spelen zorgt voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen
  • Hoe meer kinderen spelen, hoe creatiever kinderen worden en hoe groter hun verbeelding.
  • Al spelend komen kinderen verschillende problemen tegen die ze passend moeten oplossen. Zo leren ze probleemoplossend denken.
  • Tijdens het spelen leren kinderen hun aandacht op iets te focussen of hun beurt af te wachten. Dit zijn vaardigheden die erg belangrijk zijn in hun leerproces. 
  • Kinderen oefenen allerlei taalkundige begrippen. Dat zorgt voor een betere taalontwikkeling. 

Meer voordelen lezen ? Lees het artikel op deze blog.

Spel is het middel waarmee kinderen leren om vrienden te maken, angsten te overwinnen, hun eigen problemen op te lossen en controle te krijgen over hun eigen leven

Tips om te spelen

Als je kind moeite heeft met spelen heeft dat vaak een oorzaak. Volgende tips kunnen je kind helpen om te leren spelen.

  • Zorg voor een plekje waar je kind kan spelen en waar het speelmateriaal bereikbaar is. Veel speelmateriaal wil niet noodzakelijk zeggen dat je kind beter zal spelen. Integendeel, het is vaak moeilijk om zo een keuze te maken en zorgt dat een kind zijn concentratie verliest.
  • Het spelmateriaal moet passen bij de leeftijd en de ontwikkeling van je kind. Deze webpagina van Kind en Gezin met spelvormen voor kleine kinderen kan je op weg helpen. Ook hier vind je tal van tips.
  • Vermijd materialen die het spel voor je kind spelen. Materialen die spreken of geluid maken zeggen wat je kind moet doen en laat hem niet zelf denken. Zo zorgt een sprekende pop er voor dat een kind niet zelf verhaaltjes hoeft te verzinnen. 
  • Een tablet, computer of televisie zijn niet meer weg te denken. Toch leert je kind minder van kijken dan zelf te doen. Beperk dus de schermtijd. Zorg er ook voor dat de televisie niet voortdurend op de achtergrond speelt. Dat leidt je kind af van zijn spel.
  • Geef je kind ruimte om te spelen. Probeer terwijl je kind speelt geen commentaar of complimenten te geven. Dan verschuift de aandacht van je kind van zijn spel naar jou.
  • Speel mee, maar laat je kind de leiding nemen. 

Bron: kinderuniversiteit.nl